diabetes insipidus sykdom

Diabetes insipidus (die-uh-BEE-teze in-SIP-uh-dus) er en uvanlig lidelse som fører til en ubalanse av vann i kroppen. Denne ubalansen fører til intens tørste selv etter å ha drukket væske (polydipsi), og utskillelse av store mengder urin (polyuri).

Mens navn diabetes insipidus og diabetes mellitus høres like, de er ikke i slekt. Diabetes mellitus – som kan oppstå som type 1 eller type 2 – er den mer vanlige formen for diabetes.

symptomer

Det finnes ingen kur for diabetes insipidus, men behandlinger er tilgjengelige for å lindre tørsten og normalisere urinproduksjon.

De vanligste tegn og symptomer på diabetes insipidus er

Avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden, kan urinmengde være så mye som 16 liter (ca. 15 liter) en dag hvis du drikker mye væske. Normalt vil en sunn voksen urinere i gjennomsnitt mindre enn 3 liter (ca 3 liter) en dag.

Andre tegn kan inkludere ønsker å stå opp om natten for å urinere (nokturi) og sengevæting.

Spedbarn og små barn som har diabetes insipidus kan ha følgende tegn og symptomer

Fører til

Se legen din umiddelbart dersom du merker de to vanligste tegn på diabetes insipidus: overdreven vannlating og ekstrem tørste.

Diabetes insipidus oppstår når kroppen ikke kan regulere hvordan den håndterer væsker. Normalt nyrene fjerne overflødig kroppsvæsker fra blodet. Denne væsken avfallet lagres midlertidig i blæren som urin, før du tisser.

Når væskereguleringssystemet fungerer som det skal, nyrene bevare væske og gjøre mindre urin når kroppen din vann er redusert, for eksempel gjennom svette.

Volumet og sammensetningen av kroppsvæsker forbli balansert gjennom en kombinasjon av inntak og utskillelse via nyrene. Satsen for væskeinntak er i stor grad styrt av tørst, selv om dine vaner kan øke inntaket langt over det som er nødvendig. Satsen for væske skilles ut via nyrene er sterkt påvirket av produksjon av antidiuretisk hormon (ADH), også kjent som vasopressin.

Kroppen din gjør ADH i hypothalamus og lagrer hormon i hypofysen, en liten kjertel som ligger i bunnen av hjernen. ADH er sluppet inn i blodet når kroppen begynner å bli dehydrert. ADH konsentrerer da urinen ved å utløse nyre tubuli for å slippe vannet tilbake i blodet i stedet for å skille ut så mye vann i urinen.

Risikofaktorer

Måten systemet blir forstyrret avgjør hvilken form for diabetes insipidus du har

komplikasjoner

Sentral diabetes insipidus. Årsaken til sentral diabetes insipidus hos voksne er vanligvis skader på hypofysen eller hypothalamus. Denne skaden forstyrrer normal produksjon, lagring og frigjøring av ADH.

Skaden er vanligvis på grunn av kirurgi, en tumor, en sykdom (slik som meningitt), inflammasjon eller en hodeskade. For barn, kan årsaken være en arvelig genetisk lidelse. I noen tilfeller er årsaken er ukjent.

Diagnose

Nefrogen diabetes insipidus. Nefrogen diabetes insipidus oppstår når det er en feil i nyre tubuli – strukturene i nyrene som forårsaker vann som skal skilles ut eller reabsorbert. Denne feilen gjør at nyrene ikke klarer å ordentlig svare på ADH.

Feilen kan skyldes en arvelig (genetisk) lidelse eller en kronisk nyresykdom. Enkelte legemidler, slik som litium eller den antivirale medikamenter cidofovir og foscarnet (Foscavir), også kan føre til nefrogen diabetes insipidus.

Svangerskapsdiabetes insipidus. Svangerskapsdiabetes insipidus er sjelden og forekommer bare under graviditet og når et enzym laget av morkaken – systemet av blodkar og annet vev som tillater utveksling av næringsstoffer og avfallsstoffer mellom en mor og hennes baby – ødelegger ADH i moren.

Psykogen polydipsi. Denne tilstanden – også kjent som dipsogenic diabetes insipidus eller psykogen polydipsi – kan føre til utskillelse av store mengder fortynnet urin. Snarere enn et problem med ADH produksjon eller skade, er den underliggende årsaken inntak av overdreven væsker.

Langvarig overdreven vanninntaket i seg selv kan skade nyrene og undertrykke ADH, noe som gjør kroppen i stand til å konsentrere urinen. Psykogen polydipsi kan være et resultat av unormal tørste forårsaket av skade på tørst regulerende mekanisme, som ligger i hypothalamus. Psykogen polydipsi har også vært knyttet til psykiske lidelser.

Behandling

I noen tilfeller av diabetes insipidus, leger aldri bestemme en årsak.

Hypofysen og hypothalamus ligger i hjernen og kontroll hormonproduksjon.

Hypofysen og hypothalamus ligger i hjernen og kontroll hormonproduksjon.

Forberedelse til en avtale

Urinveiene – som inkluderer nyrene, urinlederne, urinblæren og urinrøret – fjerner avfall fra kroppen gjennom urinen. Nyrene, som ligger i den bakre delen av øvre del av magen, produsere urin ved å filtrere avfall og væske fra blodet.

Nefrogen diabetes insipidus som er til stede ved eller kort tid etter fødselen har vanligvis en genetisk årsak som permanent endrer nyrene evne til å konsentrere urinen. Nefrogen diabetes insipidus vanligvis påvirker menn, men kvinner kan passere genet videre til sine barn.

Livsstil og hjem rettsmidler

Bortsett psykogen polydipsi, noe som fører til at du beholde for mye vann, kan diabetes insipidus føre til at kroppen til å beholde for lite vann til å fungere ordentlig, og du kan bli dehydrert. Dehydrering kan forårsake

Lær mer om diabetes insipidus

Diabetes insipidus kan også føre til en elektrolyttforstyrrelser. Elektrolytter er mineraler i blodet – som natrium og kalium – som opprettholder balansen av væske i kroppen din. Elektrolyttforstyrrelser kan forårsake symptomer som

Siden de tegn og symptomer på diabetes insipidus kan være forårsaket av andre forhold, vil legen din utføre en rekke tester. Hvis legen din bestemmer du har diabetes insipidus, vil han eller hun trenger for å finne ut hvilken type diabetes insipidus du har, fordi behandlingen er forskjellig for hver form av sykdommen.

Noen av de tester legene vanligvis bruker for å diagnostisere og bestemme typen av diabetes insipidus og i noen tilfeller, dens årsak, omfatte

Mer om diabetes insipidus

Vannmangel test. Denne testen bekrefter diagnosen og bidrar til å finne årsaken til diabetes insipidus. Under medisinsk tilsyn, vil du bli bedt om å slutte å drikke væske for en tid, slik at legen kan måle endringer i kroppsvekt, urinmengde og konsentrasjonen av urin og blod når væsker er tilbakeholdt.

Legen din kan også måle blod nivåer av ADH eller administrere syntetisk ADH under denne testen. Vannet deprivasjon Testen utføres under tett oppfølging av barn og gravide kvinner, slik at ikke mer enn fem prosent av kroppsvekten er tapt i løpet av testen.

Hvis legen mistenker en arvelig form for diabetes insipidus, vil han eller hun ser på din familiehistorie med polyuri og kan foreslå genetisk screening.

Behandling av diabetes insipidus, avhenger av hvilken form for tilstanden man har. Behandlingstilbud for de vanligste typene diabetes insipidus inkluderer

Sentral diabetes insipidus. Fordi årsaken til denne formen for diabetes insipidus er en mangel på antidiuretisk hormon (ADH), er behandling vanligvis med et syntetisk hormon som kalles desmopressin. Du kan ta desmopressin som en nesespray, som oral tabletter eller injeksjon.

Det syntetiske hormon vil eliminere økningen i urinering. For de fleste mennesker med denne formen for tilstanden, er desmopressin trygt og effektivt. Hvis tilstanden er forårsaket av en abnormitet i hypofysen eller hypothalamus (for eksempel en svulst), vil legen din først behandle unormalt.

Desmopressin bør betraktes som en medisiner du tar etter behov. Dette er fordi i de fleste mennesker, er det mangel på ADH ikke komplett, og hvor mye som produseres i kroppen kan variere fra dag til dag.

Tar mer enn nødvendig desmopressin kan resultere i for mye vannretensjon og lave natriuminnhold i blodet. Symptomer på lav natrium er slapphet, hodepine, kvalme og i alvorlige tilfeller, anfall.

I milde tilfeller av sentral diabetes insipidus, kan det hende du trenger bare å øke vanninntaket.

Nefrogen diabetes insipidus. Denne tilstanden er et resultat av nyrene ikke riktig å svare på ADH, så desmopressin er ikke et behandlingsalternativ. I stedet, kan legen forskrive en lav-salt diett for å bidra til å redusere mengden av urin nyrene gjøre. Du trenger også å drikke nok vann for å unngå dehydrering.

Stoffet hydroklortiazid, anvendt alene eller sammen med andre medikamenter, kan forbedre symptomer. Selv om hydroklortiazid er et diuretikum (vanligvis brukt til å øke urinmengden), i noen tilfeller kan det reduserer urinutskillelsen for personer med nephrogenic diabetes insipidus.

Hvis symptomer fra nefrogen diabetes insipidus skyldes medisiner du tar, kan stoppe disse medisinene hjelpe; imidlertid ikke slutte å ta noen medisiner uten først å snakke med legen din.

Du er sannsynligvis å starte med å se din fastlege. Men i noen tilfeller når du ringer for å sette opp en avtale kan du bli henvist til en spesialist som kalles en endokrinolog.

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen.

For diabetes insipidus, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Spørsmål til legen din er trolig å spørre inkludere

Mens du venter på din avtale, er å drikke før tørsten lettet, så ofte som nødvendig. Unngå aktiviteter som kan føre til dehydrering, for eksempel fysisk anstrengelse eller tilbringe tid i varmen.

Hvis du har diabetes insipidus

1

)