diabetes management: hvordan livsstil, daglige rutine påvirke blodsukkeret

Mat

Diabetes forvaltning krever bevissthet. Vet hva som gjør at blodsukkeret stige og falle – og hvordan du kan kontrollere disse dag-til-dag faktorer.

trening

Holde blodsukkernivået innenfor området anbefalt av legen din kan være utfordrende. Det er fordi mange ting som gjør at blodsukkeret nivåer endring, noen ganger uventet. Følgende er noen faktorer som kan påvirke blodsukkernivået.

medisinering

Sunn mat er en hjørnestein i å leve sunt – med eller uten diabetes. Men hvis du har diabetes, må du vite hvordan mat påvirker blodsukkernivået. Det er ikke bare den type mat du spiser, men også hvor mye du spiser og kombinasjoner av typer mat du spiser.

Hva å gjøre

Lær om karbohydrat telling og porsjonene. En nøkkel til mange diabetes forvaltningsplaner er å lære hvordan å telle karbohydrater. Karbohydrater er matvarer som ofte har den største effekten på blodsukkernivået. Og for folk som tar måltid insulin, er det avgjørende å vite hvor mye karbohydrater i maten, slik at du får riktig insulindosen.

Lær hva porsjonsstørrelsen er riktig for hver type mat. Forenkle måltid planlegging ved å skrive ned deler for maten du spiser ofte. Bruk målekopper eller en skala for å sikre riktig porsjonsstørrelsen og et nøyaktig karbohydrater teller.

Unngå sukkerholdige drikker. Sukkerholdig drikke – inkludert de søtet med høy fruktose mais sirup eller sukrose – har en tendens til å være høy i kalorier og gir lite i veien for ernæring. Og fordi de får blodsukkeret til å stige raskt, er det best å unngå disse typer drinker hvis du har diabetes.

Unntaket er hvis du opplever lavt blodsukker. Sukkerholdige drikker som brus, juice og sportsdrikker, kan brukes som en effektiv behandling for raskt å øke blodsukkeret som er for lavt.

Fysisk aktivitet er en annen viktig del av diabetesbehandlingen. Når du trener, musklene bruke sukker (glukose) for energi. Regelmessig fysisk aktivitet hjelper også kroppen bruker insulin mer effektivt.

Disse faktorene virker sammen og senker blodsukkernivået. Jo mer anstrengende trening, varer lenger effekten. Men selv lette aktiviteter – for eksempel husarbeid, hagearbeid eller å være på føttene for lengre perioder – kan forbedre blodsukkernivået.

Hva å gjøre

Sjekk blodsukkernivået. Sjekk blodsukkernivået før, under og etter trening, spesielt hvis du tar insulin eller medikamenter som senker blodsukkeret. Trening kan senke blodsukkernivået enda en dag senere, spesielt hvis aktiviteten er nytt for deg, eller hvis du trener på et mer intensivt nivå. Vær oppmerksom på advarselen tegn på lavt blodsukker, for eksempel føler deg usikker, svak, trøtt, sulten, ør, irritabel, engstelig eller forvirret.

Hvis du bruker insulin og blodsukkernivået er under 100 milligram per desiliter (mg / dl), eller 5,6 millimol per liter (mmol / L), har en liten matbit før du begynner å trene for å hindre en lavt blodsukker.

Insulin og andre diabetes medisiner er utviklet for å senke blodsukkernivået når diett og mosjon alene er ikke tilstrekkelig for å håndtere diabetes. Men effekten av disse medikamentene er avhengig av tidspunktet for og størrelsen av dosen. Medisiner du tar for andre tilstander enn diabetes også kan påvirke blodsukkernivået.

Hva å gjøre