diabetisk nevropati

Diabetisk nevropati er en type nerveskader som kan oppstå hvis du har diabetes. Høyt blodsukker kan skade nervefibrene i hele kroppen, men diabetisk nevropati oftest skader nerver i beina og føttene.

Avhengig av de berørte nerver, kan symptomene på diabetisk nevropati spenner fra smerte og nummenhet i ekstremitetene til problemer med fordøyelsessystemet, urinveiene, blodårer og hjerte. For noen mennesker, disse symptomene er milde, for andre kan diabetisk nevropati være smertefullt, invalidiserende og med dødelig.

Diabetisk neuropati er en vanlig alvorlig komplikasjon av diabetes. Men du kan ofte forebygge diabetisk nevropati eller forsinke fremdriften med stram blodsukkerkontroll og en sunn livsstil.

Det finnes fire hovedtyper av diabetisk nevropati. Du har kanskje bare én type eller symptomer på flere typer. De fleste utvikler gradvis, og du kan ikke merke problemene før betydelige skader har oppstått.

Tegn og symptomer på diabetisk nevropati variere, avhengig av typen av nevropati og som nerver er berørt.

perifer nevropati

Perifer nevropati er den vanligste formen for diabetisk nevropati. Føttene og ben er ofte påvirket først, etterfulgt av hendene og armene. Tegn og symptomer på perifer nevropati er ofte verre om natten, og kan omfatte

autonom nevropati

Det autonome nervesystemet styrer ditt hjerte, blære, lunger, mage, tarmer, kjønnsorganer og øyne. Diabetes kan påvirke nerver i noen av disse områdene, muligens forårsake

Radiculoplexus nevropati påvirker nervene i lår, hofter, rumpe og ben. Også kalt diabetiker amyotrophy, femoral nevropati eller proksimale nevropati, er denne tilstanden mer vanlig hos personer med type 2 diabetes og eldre voksne.

Symptomene er vanligvis på en side av kroppen, men i enkelte tilfeller symptomer kan spre seg til den andre siden. De fleste mennesker bedre i det minste delvis over tid, selv om symptomene kan forverres før det blir bedre. Denne tilstanden er ofte preget av

Mononevropati medfører skade på en bestemt nerve. Nerve kan være i ansiktet, torso eller ben. Mononevropati, også kalt fokus nevropati, kommer ofte plutselig. Det er mest vanlig hos eldre voksne.

Radiculoplexus nevropati (diabetiker amyotrophy)

Selv mononevropati kan føre til store smerter, det vanligvis ikke forårsake noen langsiktige problemer. Symptomene vanligvis avta og forsvinne på egen hånd over noen uker eller måneder. Tegn og symptomer avhenger av hvilken nerve er involvert og kan omfatte

Noen ganger oppstår mononevropati når en nerve er komprimert. Carpal tunnel syndrom er en vanlig type komprimering nevropati hos personer med diabetes.

Tegn og symptomer på carpal tunnel syndrom inkluderer

Søk medisinsk hjelp dersom du oppdager

Disse symptomene ikke alltid indikerer nerveskader, men de kan signalisere andre problemer som krever medisinsk behandling. Tidlig diagnose og behandling tilbyr den beste muligheten for å kontrollere symptomer og forebygge mer-alvorlige problemer.

mononevropati

Selv små sår på føttene som ikke leges kan bli til sår. I de mest alvorlige tilfeller kan ubehandlet fotsår blitt angrepet av koldbrann – en tilstand der vev dør – og krever kirurgi eller amputasjon av foten. Tidlig behandling kan bidra til å forhindre at dette skjer.

Langvarig eksponering for høyt blodsukker kan skade ømfintlige nervefibre, forårsaker diabetisk nevropati. Hvorfor dette skjer er ikke helt klarlagt, men en kombinasjon av faktorer spiller sannsynligvis en rolle, herunder komplekse samspill mellom nerver og blodkar.

Høyt blodsukker interfererer med evnen av nerver å overføre signaler. Det svekker også veggene i de små blodårer (kapillærer) som forsyner nervene med oksygen og næringsstoffer.

Andre faktorer som kan bidra til diabetisk nevropati inkludere

Alle som har diabetes kan utvikle nevropati, men disse faktorene gjør deg mer utsatt for nerveskader

Diabetisk nevropati kan føre til en rekke alvorlige komplikasjoner, inkludert

Når bør du oppsøke lege

Hvis du ikke allerede se en endokrinolog, vil du sannsynligvis bli henvist til en hvis du begynner å vise tegn på diabetes komplikasjoner. En endokrinolog er en lege som er spesialist i behandling av metabolske forstyrrelser, som for eksempel diabetes. Du kan også bli henvist til en lege som er spesialist i behandling av nervesystemet problemer (nevrologen).

For å forberede for avtalen, kan det være lurt å

Skader på nerver og blodkar

Utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg få mest mulig ut av din tid med legen din. For diabetisk nevropati, noen grunnleggende spørsmål inkludere

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, som for eksempel

Diabetisk nevropati er vanligvis diagnostisert basert på dine symptomer, din medisinske historie og en fysisk eksamen. Under eksamen, er legen din vil sannsynligvis kontrollere muskelstyrke og tone, senereflekser, og følsomhet for berøring, temperatur og vibrasjon.

Legen kan også utføre tester som inkluderer

The American Diabetes Association anbefaler at alle personer med diabetes har en omfattende fot eksamen – enten av en lege eller av en fot spesialist (podiatrist) – minst en gang i året. I tillegg bør føttene bli sjekket for sår, sprukken hud, hard hud, blemmer, og bein og felles abnormiteter ved hvert kontor besøk.

Diabetisk nevropati har ingen kjent kur. Behandling for diabetisk nevropati fokuserer på

andre faktorer

Konsekvent holde blodsukkeret innenfor et intervall kan bidra til å forhindre eller forsinke progresjon av diabetisk nevropati og kan også forbedre noen av symptomene du allerede har. Legen din vil bestemme den beste målområdet for deg, basert på flere faktorer, for eksempel alder, hvor lenge du har hatt diabetes, og din generelle helse og tilstedeværelse av andre medisinske tilstander.

For mange mennesker som har diabetes, generelt anbefaler målet blodsukkernivået som er

For å hjelpe treg nerveskade

Flere medisiner brukes til å lindre nerve smerte, men de fungerer ikke for alle, og de fleste har bivirkninger som må veies opp mot fordelene de tilbyr. Det finnes også en rekke alternative behandlinger, for eksempel capsaicin krem ​​(laget av chili peppers), fysioterapi eller akupunktur, som kan hjelpe med smertelindring. Leger ofte bruke dem i forbindelse med medisiner, men noen kan være effektive på egenhånd.

Hva du kan forvente fra legen din

Bremse utviklingen av sykdommen

Smertestillende behandlinger kan omfatte

lindre smerte

Antidepressiva. Trisykliske antidepressive medisiner, for eksempel amitriptylin, kan desipramin (Norpramin) og imipramin (Tofranil), gi avlastning for mild til moderate symptomer ved å forstyrre kjemiske prosesser i hjernen som får deg til å føle smerte, men de kan også føre til en rekke bivirkninger slik som tørr munn, svetting, vektøkning, forstoppelse og svimmelhet.

Administrerende komplikasjoner og gjenopprette funksjon

For noen mennesker, antidepressiva som heter serotonin og noradrenalin reopptakshemmere (SNRI), for eksempel duloksetin (Cymbalta), kan lindre smerte med færre bivirkninger. Mulige bivirkninger av SNRI inkluderer kvalme, søvnighet, svimmelhet, nedsatt appetitt og forstoppelse.

Spesifikke behandlinger finnes for mange av komplikasjoner av nevropati, inkludert

Disse tiltakene kan bidra til å redusere risikoen for diabetisk nevropati

Vær aktiv hver dag. Daglig aktivitet beskytter hjertet og forbedrer blodsirkulasjonen. Det spiller også en viktig rolle i å holde blodsukkeret og blodtrykket under kontroll. The American Diabetes Association generelt anbefaler ca 30 minutter med moderat trening om dagen minst fem ganger i uken.

Hvis du har alvorlig nevropati og redusert følelse i bena, kan legen anbefale at du deltar i ikke-vektbærende aktiviteter, som sykling eller svømming.

Det finnes en rekke alternative behandlinger som kan lindre smerten av diabetisk nevropati, som for eksempel

Leve med diabetisk nevropati kan være vanskelig og frustrerende. Hvis du finner deg selv å komme ned, kan det hjelpe å snakke med en rådgiver eller terapeut.

Medlemmer av støtte grupper kan også tilby deg oppmuntring, samt råd om å leve med diabetisk nevropati. Spør legen din om støtte grupper i ditt område, eller om en henvisning til en terapeut. The American Diabetes Association tilbyr online-støtte via sin hjemmeside.

Du kan bidra til å forhindre eller forsinke diabetisk nevropati og dens komplikasjoner ved å holde blodsukkeret jevnt godt kontrollert, tar godt vare på føttene og følge en sunn livsstil.

Blodsukker kontroll

Holde blodsukkeret kontrollert krever kontinuerlig overvåking og, hvis du tar insulin, hyppige doser av medisiner. Men å holde blodsukkeret jevnt innenfor målområdet er den beste måten å forhindre nevropati og andre komplikasjoner av diabetes. Konsistens er viktig fordi endringer i blodsukkernivået kan akselerere nerveskader.

The American Diabetes Association anbefaler at personer med diabetes har en blodprøve kalt HbA1c testen minst to ganger i året for å finne ut den gjennomsnittlige blodsukkeret de siste to til tre måneder. Hvis blodsukkeret ikke er godt kontrollert eller du endrer medisiner, må du kanskje å få testet oftere.

fotpleie

Fotproblemer, inkludert sår som ikke leges, sår og enda amputasjon, er en vanlig komplikasjon av diabetisk nevropati. Men du kan unngå mange av disse problemene ved å ha en omfattende fot eksamen minst en gang i året, har legen din kontrollere føttene på hvert kontor besøk og tar godt vare på føttene dine hjemme.

For å beskytte helsen til føttene

Hold føttene rene og tørre. Vask føttene hver dag med lunkent vann og mild såpe. Unngå soaking føttene. Tørk føttene og mellom tærne forsiktig av blotting eller klappe med et mykt håndkle.

Fukte føttene grundig for å hindre sprekkdannelser. Unngå å få lotion mellom tærne, men da dette kan oppmuntre soppvekst.

Bruk polstrede sko som passer godt. Bruk alltid sko eller tøfler for å beskytte føttene fra skade. Pass på at skoene passer ordentlig og la tærne til å bevege seg. En podiatrist kan lære deg hvordan å kjøpe riktig montert sko og for å forebygge problemer som liktorn og hard hud.

Hvis det oppstår problemer, kan legen din hjelpe behandle dem for å hindre mer-alvorlige forhold. Selv små sår kan fort bli til alvorlige infeksjoner hvis venstre ubehandlet.

Hvis du er kvalifisert for Medicare, kan planen dekke kostnadene for minst ett par sko hvert år. Snakk med legen din eller diabetes pedagog for mer informasjon.

gå til legen din