diagnose – arteriosklerose / aterosklerose

Under en fysisk eksamen, kan legen finne tegn på trange, forstørret eller herdet arterier, inkludert

Avhengig av resultatene av den fysiske eksamen, kan legen din foreslå en eller flere diagnostiske tester, inkludert

Blodprøver. Laboratorietester kan oppdage økte nivåer av kolesterol og blodsukker som kan øke risikoen for åreforkalkning. Du må gå uten å spise eller drikke noe annet enn vann for ni til 12 timer før blodprøve.

Legen din vil fortelle deg på forhånd hvis denne testen vil bli utført under ditt besøk.

Ankel-arm indeks. Denne testen kan fortelle om du har aterosklerose i arteriene i ben og føtter.

Legen din kan sammenligne blodtrykket i ankelen din med blodtrykket i armen. Dette er kjent som ankel-arm indeks. En unormal forskjellen kan tyde perifer vaskulær sykdom, som vanligvis er forårsaket av aterosklerose.

Stresstest. En stresstest, også kalt en øvelse stress test, brukes til å samle informasjon om hvor godt hjertet fungerer under fysisk aktivitet.

Fordi øvelse gjør hjertet pumpe hardere og raskere enn det gjør i de fleste daglige aktiviteter, kan en øvelse stress test avslører problemer i ditt hjerte som kanskje ikke er merkbar på annen måte.

En øvelse stress test vanligvis innebærer gange på tredemølle eller riding en stasjonær sykkel mens hjerterytmen, blodtrykk og pust blir overvåket.

I noen typer stresstester, bilder vil bli tatt av hjertet ditt, for eksempel under en stress ekkokardiogram (ultralyd) eller kjernefysisk stresstest. Hvis du ikke klarer å trene, kan du få en medisin som etterligner effekten av trening på hjertet.

Hjertekateterisering og angiografi. Denne testen kan vise om dine koronararteriene blir trange eller blokkert.

En flytende fargestoff injiseres inn i arteriene i hjertet ditt gjennom en lang, tynn slange (kateter) som er matet gjennom en arterie, vanligvis i leggen, for å arteriene i hjertet ditt. Som fargestoff fyller blodårene dine, blodårene blir synlig på X-ray, avslørende områder av blokkering.