diagnose – obstruktiv søvnapné

For å diagnostisere tilstanden, kan legen gjøre en vurdering basert på dine symptomer, en eksamen, og tester. Legen din kan henvise deg til en søvnspesialist i en søvn senter for videre evaluering.

Du vil ha en fysisk undersøkelse, og legen din vil undersøke baksiden av halsen, munnen og nesen for ekstra vev eller unormalt. Legen kan måle halsen og livvidde og sjekke blodtrykket.

En søvnspesialist kan foreta ytterligere undersøkelser for å diagnostisere tilstanden, fastslå alvorlighetsgraden av din tilstand og planlegge behandling. Evalueringen kan innebære natten overvåking av pusten din og andre kroppsfunksjoner som du sover. Tester for å påvise obstruktiv søvnapné inkluderer

Polysomnografi. I løpet av denne søvn studien, er du koblet opp til utstyr som overvåker hjertet, lunger og hjerne aktivitet, pustemønster, arm og ben bevegelser, og blod oksygen nivå mens du sover. Du kan ha en full natt studie, der du overvåket hele natten, eller en split-natt søvn studie.

I en split-natt søvn studien, vil du bli overvåket i løpet av første halvdel av natten. Hvis du er diagnostisert med obstruktiv søvnapné, kan personalet vekke deg og gi deg kontinuerlig positivt luftveistrykk for andre halvdel av natten.

Denne testen kan hjelpe legen diagnostisere obstruktiv søvnapné og justere positivt luftveistrykk, dersom det er hensiktsmessig. Denne søvn studien kan også hjelpe utelukke andre søvnforstyrrelser, for eksempel periodiske beinbevegelser søvn eller narkolepsi, som også kan føre til overdreven søvnighet på dagtid, men krever forskjellig behandling.

Legen kan også henvise deg til en øre-nese-hals lege for å utelukke eventuelle anatomisk blokkering i nesen eller halsen.