diaré

Diaré beskriver løs, vandig avføring som forekommer oftere enn vanlig. Diaré er noe alle opplever. Diaré betyr ofte mer hyppige turer til toalettet og et større volum av avføring.

I de fleste tilfeller diaré tegn og symptomer vare vanligvis et par dager. Men noen ganger diaré kan vare i flere uker. I slike situasjoner kan diaré være et tegn på en alvorlig lidelse, slik som inflammatorisk tarmsykdom, eller en mindre alvorlig tilstand, som irritabel tarm syndrom.

Tegn og symptomer assosiert med diaré kan omfatte

Hvis du er en voksen, se din lege hvis

Hos barn, spesielt små barn, diaré kan raskt føre til dehydrering. Ring legen din dersom barnet ditt diaré ikke blir bedre i løpet av 24 timer, eller hvis barnet ditt

Når bør du oppsøke lege

Diaré oppstår når mat og væske du inntar passerer for fort eller i for stor mengde – eller begge deler – gjennom kolon. Normalt absorberer kolon væsker fra maten du spiser, og etterlater en halvfast avføring. Men hvis væsker fra maten du spiser ikke blir absorbert, er resultatet en vassen avføring.

Hva du kan gjøre

En rekke sykdommer og tilstander kan forårsake diaré. Vanlige årsaker til diaré inkludere

Bakterier og parasitter. Forurenset mat eller vann kan overføre bakterier og parasitter i kroppen din. Parasitter som Giardia lamblia og cryptosporidium kan forårsake diaré.

Vanlige bakterielle årsaker til diaré inkluderer campylobacter, salmonella, shigella og Escherichia coli. Diaré forårsaket av bakterier og parasitter kan være vanlig når du reiser i utviklingsland, og kalles ofte reisediaré.

Laktoseintoleranse. Laktose er et sukker som finnes i melk og andre meieriprodukter. Mange har problemer med å fordøye laktose og erfaring diaré etter å ha spist melkeprodukter.

Hva du kan forvente fra legen din

Kroppen din gjør et enzym som hjelper fordøye laktose, men for folk flest, er nivået av dette enzymet frafalt raskt etter barndommen. Dette fører til en økt risiko for laktoseintoleranse som du alder.

Start med å se familien din lege eller en allmennpraktiserende lege hvis du har tegn eller symptomer som bekymrer deg. Hvis du har vedvarende diaré, kan legen din henvise deg til en lege som er spesialist i fordøyelsessystemet (gastroenterolog).

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og hva du kan forvente fra legen din.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan bidra til å gjøre det meste ut av ditt besøk. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For diaré, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål når som helst at du ikke forstår noe.

Hva du kan gjøre i mellomtiden

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan be

Mens du venter på din avtale, kan du lette symptomene dine hvis du

Tester og prosedyrer som brukes til å bestemme hva som forårsaker diaré kan omfatte

De fleste tilfeller av diaré klart på egenhånd innen et par dager uten behandling. Hvis du har prøvd livsstilsendringer og hjem rettsmidler for diaré uten å lykkes, kan legen anbefale medisiner eller andre behandlinger.

Antibiotika kan hjelpe behandle diaré forårsaket av bakterier eller parasitter. Hvis et virus som forårsaker diaré, vil antibiotika ikke hjelpe.

Legen vil sannsynligvis råde deg til å ta skritt for å erstatte væske og salter tapt under diaré. For folk flest, erstatte væske betyr drikkevann, juice eller buljong. Dersom inn magen drikking væsker eller forårsaker diaré, kan legen anbefale å få væske gjennom en blodåre i armen (intravenøst).

antibiotika

Vann er en god måte å erstatte væske, men den inneholder ikke de salter og elektrolytter – mineraler som natrium og kalium – du trenger for å opprettholde de elektriske strømmene som holder ditt hjerte slå. Forstyrrelse av kroppens væske- og mineralnivåer skaper en elektrolyttforstyrrelser som kan være alvorlige. Du kan bidra til å opprettholde din elektrolytt nivåer ved å drikke juice for kalium eller spise supper for natrium.

Hvis legen din bestemmer at en antibiotika medisiner forårsaket diaré, kan legen endre behandlingsplanen ved å senke dosen eller bytte til en annen medisinering.

Behandling for å erstatte væske

Hvis diaré er forårsaket av en mer alvorlig sykdom eller tilstand, slik som inflammatorisk tarmsykdom, vil legen arbeide for å kontrollere den tilstanden. Du kan bli henvist til en spesialist, for eksempel en gastroenterolog, som kan hjelpe å tenke ut en behandlingsplan for deg.

De fleste diarétilfeller klare seg på egen hånd i løpet av få dager. For å hjelpe deg å takle din tegn og symptomer før diaré går unna, prøv å

Spør om anti-diaré medisiner. Over-the-counter (OTC) anti-diaré medisiner, for eksempel loperamid (Imodium A-D) og vismut subsalicylate (Pepto-Bismol) kan bidra til å redusere antall vannaktig avføring du opplever.

Visse medisinske tilstander og infeksjoner – bakterielle og parasittiske – kan bli gjort verre av disse OTC medisiner fordi de hindre kroppen din fra å bli kvitt hva som forårsaker diaré. Også disse stoffene er ikke alltid trygt for barn. Sjekk med legen din før du tar disse medikamentene eller gi disse medikamentene til et barn.

Vask hendene ofte for å hindre spredning av virusdiaré. For å sikre at du eller barnet ditt er å vaske hendene grundig, alltid

For å beskytte mot diaré forårsaket av forurenset mat

Justere medisiner du tar

Diaré ofte påvirker folk som reiser til land hvor utilstrekkelig sanitær og forurenset mat og vann er oppstått. For å redusere risikoen

gå til legen din

Behandling av underliggende forhold

Forebygge virusdiaré

Forebygging av diaré fra forurenset mat

Forebygge reisediaré