dissosiative lidelser

Noen med en dissosiativ lidelse rømming virkelighet på måter som er ufrivillig og usunn. Personen med en dissosiativ lidelse opplever en frakobling og mangel på kontinuitet mellom tanker, minner, omgivelser, handlinger og identitet.

Symptomene på dissosiative lidelser – alt fra hukommelsestap til alternative identiteter – avhenger blant annet av hvilken type du har. Symptomene utvikler seg vanligvis som en reaksjon på traumer og bidra til å holde vanskelige minnene i sjakk. Perioder med stress kan midlertidig forverre symptomer, noe som gjør dem mer åpenbar. Dissosiative lidelser føre til problemer med å fungere i hverdagen.

Behandling for dissosiative lidelser kan inkludere samtaleterapi (psykoterapi) og medisinering. Selv om behandling av dissosiative lidelser kan være vanskelig, mange mennesker lære nye måter å takle og lede sunne, produktive liv.

Tegn og symptomer på dissosiative lidelser omfatter

Det er tre store dissosiative lidelser som er definert i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), utgitt av American Psychiatric Association

Når bør du oppsøke lege

Hvis du eller noen du elsker har noen av de tegn og symptomer som er beskrevet ovenfor, snakke med en lege. Behandling er tilgjengelig.

Hva du kan gjøre

Dissosiative lidelser vanligvis utvikle seg som en måte å takle traumer. De lidelser som oftest dannes i barn utsatt for langvarig fysisk, seksuell eller følelsesmessige overgrep eller, sjeldnere, et hjemmemiljø som er skremmende eller svært uforutsigbar. Stresset av krig eller naturkatastrofer også kan bringe på dissosiative lidelser.

Personlig identitet er fortsatt danner i løpet av barndommen. Så et barn er mer i stand enn en voksen er å gå utenfor seg selv og observere traumer som om det skjer til en annen person. Et barn som lærer å distansere for å holde ut lengre ungdom kan bruke denne mestring mekanisme som svar på stressende situasjoner gjennom hele livet.

Mennesker som opplever langvarig fysisk, seksuell eller følelsesmessige overgrep i barndommen er i størst risiko for å utvikle dissosiative lidelser. Barn og voksne som opplever andre traumatiske hendelser, som krig, naturkatastrofer, kidnapping, tortur eller invasive medisinske prosedyrer, også kan utvikle disse forholdene.

Personer med en dissosiativ lidelse har økt risiko for komplikasjoner og tilhørende lidelser, for eksempel

Hva du kan forvente fra legen din

Dissosiative lidelser er også forbundet med store vanskeligheter i personlige relasjoner og på jobben. Personer med disse forholdene ofte ikke er i stand til å håndtere godt med følelsesmessig eller faglig stress, og deres dissosiative reaksjoner – fra tuning ut til å forsvinne – kan bekymre kjære og føre folk på jobb til å se dem som upålitelige.

Mange mennesker med en dissosiativ lidelse først få legehjelp for deres tilstand i en nødsituasjon. Symptomer på en psykiatrisk krise som krever umiddelbar medisinsk hjelp inkluderer traumatiske flashbacks som er overveldende eller assosiert med utrygg atferd, som for eksempel et selvmordsforsøk.

Hvis du eller en elsket en har mindre presserende symptomer som kan indikere en dissosiativ lidelse, ring din fastlege. Som et første skritt, kan legen din be deg om å komme inn for en grundig undersøkelse for å utelukke mulige fysiske årsaker til dine symptomer. Men i noen tilfeller kan du bli henvist umiddelbart til en psykiater.

Her er litt informasjon for å hjelpe deg med å forberede for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Før avtalen, lage en liste over

I en nødsituasjon

Ta en pålitelig familiemedlem eller venn sammen, om mulig, å hjelpe deg å huske den informasjonen legen forteller deg. Noen som har kjent deg i lang tid kan være i stand til å snakke med legen om perioder eller hendelser som du ikke husker.

Lag en liste over spørsmål å spørre legen din slik at du kan få mest mulig ut av din avtale. For dissosiative lidelser, noen grunnleggende spørsmål spør inkluderer

Ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Vær klar til å svare på dem for å reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å fokusere på. Legen din kan be

Hvis du har tanker om å skade deg selv eller noen andre, kan du gå til lege eller ditt lokale nødnummer umiddelbart, gå til legevakten, eller betro seg til en betrodd slektning eller venn. Eller ringe et selvmord hotline nummer – i USA, kan du ringe National Suicide Prevention Lifeline på 273-TALK (273-8255) for å nå en utdannet rådgiver.

Legene diagnostisere dissosiative lidelser basert på en gjennomgang av symptomer og din personlige historie. Legen din kan utføre tester for å utelukke fysiske forhold – for eksempel hodeskader, visse hjernesykdommer, søvnmangel eller forgiftning – som kan føre til symptomer som hukommelsestap og en følelse av uvirkelighet. Hvis legen utelukker fysiske årsaker, vil han eller hun sannsynligvis henvise deg til en mental helse spesialist for å fastslå diagnosen.

dissosiativ amnesi

For å bli diagnostisert med en dissosiativ identitetsforstyrrelse, må du oppfylle kriteriene i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), utgitt av American Psychiatric Association. Denne håndboken brukes av psykisk helse tilbydere å diagnostisere mentale forhold og av forsikringsselskaper å refundere for behandling.

For en diagnose av dissosiativ amnesi, DSM omfatter disse kriteriene

Dissosiativ identitetsforstyrrelse

For en diagnose av dissosiativ identitetsforstyrrelse, DSM omfatter disse kriteriene

For en diagnose av depersonalisering-derealisasjon lidelse, DSM omfatter disse kriteriene

Psykoterapi er den primære behandling for dissosiative lidelser. Denne formen for terapi, også kjent som samtaleterapi, rådgivning eller psykososial terapi, innebærer å snakke om din lidelse og relaterte problemer med en mental helse leverandør.

Din terapeut vil arbeide for å hjelpe deg å forstå årsaken til din tilstand og for å danne nye måter å takle stressende situasjoner. Over tid kan terapeuten hjelpe deg å snakke mer om traumer du opplevde, men vanligvis bare når du har mestring og relasjon med terapeuten din trygt ha disse samtalene.

Selv om det er ingen medisiner som spesifikt behandler dissosiative lidelser, kan legen forskrive antidepressiva, angstdempende medisiner eller antipsykotiske medisiner for å bidra til å kontrollere psykiske symptomer assosiert med dissosiative lidelser.

Barn som er fysisk, emosjonelt eller seksuelt misbrukt, har økt risiko for å utvikle psykiske lidelser, for eksempel dissosiative lidelser. Hvis stress eller andre personlige problemer påvirker måten du behandler barnet ditt, søke hjelp.

Depersonalisering-derealisasjon lidelse

Snakk med en betrodd person som en venn, legen din eller en leder i trossamfunn. Be om hjelp til å finne ressurser som foreldre støtte grupper og familieterapeuter. Mange kirker og samfunnsfaglige utdanningsprogram tilby foreldre klasser som også kan hjelpe deg å lære et sunnere foreldre stil.

Hvis barnet ditt har blitt misbrukt eller har opplevd en annen traumatisk hendelse, se en lege umiddelbart. Legen din kan henvise deg til psykisk helse som kan hjelpe barnet ditt komme og vedta sunne coping ferdigheter.

gå til legen din