dysartri

Dysartri er en tilstand der musklene du bruker for tale er svake eller du har problemer med å kontrollere dem. Dysartri ofte er karakterisert ved sløret eller langsom tale som kan være vanskelig å forstå.

Vanlige årsaker til dysartri inkluderer nervesystemet (nevrologisk) lidelser som hjerneslag, hjerneskade, hjernesvulster, og forhold som forårsaker ansikts lammelse eller tunge eller svelg muskelsvakhet. Visse medisiner kan også forårsake dysartri.

Dysartri behandling er rettet mot å behandle den underliggende årsaken til tilstanden din når det er mulig, noe som kan forbedre din tale. Du må kanskje tale terapi for å bidra til å forbedre tale. For dysartri forårsaket av reseptbelagte medisiner, endring eller avvikling medisiner kan hjelpe.

Tegn og symptomer på dysartri variere, avhengig av den underliggende årsak og typen av dysartri, og kan omfatte

Dysartri kan være et tegn på en alvorlig tilstand. Kontakt legen din hvis du har plutselige eller uforklarlige endringer i din evne til å snakke.

Når bør du oppsøke lege

I dysartri, kan du ha problemer med å flytte musklene i munnen, ansikt eller øvre luftveier som styrer tale. Forhold som kan føre til dysartri inkluderer

Hva du kan forvente fra legen din

Noen medisiner, for eksempel narkotika eller beroligende midler, også kan føre til dysartri.

På grunn av kommunikasjonsproblemer dysartri årsaker, kan komplikasjoner omfatter

Dysartri krever rask legehjelp. Se en lege med en gang hvis du har plutselige eller uforklarlige endringer i din evne til å snakke.

Du vil sannsynligvis starte med å se familien din lege eller en allmennpraktiker. Hvis legen mistenker en medisinsk tilstand som forårsaker dine symptomer, vil han eller hun sannsynligvis henvise deg til en nervesystemet spesialist (nevrolog) for videre evaluering.

Tale og språk terapi

Her er hva du kan gjøre for å bli klar for avtalen.

For dysartri, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Ikke nøl med å spørre andre spørsmål, så vel.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, blant annet

En logoped kan vurdere din tale for å fastslå hvilken type dysartri du har. Dette kan være nyttig til nevrolog, som vil se etter den underliggende årsaken.

Familie og venner

Foruten å gjennomføre en fysisk eksamen, kan legen din bestille tester, inkludert

Behandlingen vil avhenge av årsaken og alvorlighetsgraden av symptomene og den type dysartri man har.

Legen din vil behandle årsaken til dysartri når det er mulig, noe som kan forbedre din tale. Hvis dysartri er forårsaket av reseptbelagte medisiner, snakk med legen din om å endre eller avbryte slike medisiner.

Du har kanskje tale og språk terapi for å hjelpe deg å gjenvinne normal tale og forbedre kommunikasjonen. Dine logopedi målene kan inkludere å justere talehastighet, styrke muskler, økt pust støtte, forbedre artikulasjon og hjelpe familiemedlemmer kommunisere med deg.

Din tale-språk patologen kan anbefale andre kommunikasjonsmetoder (alternativ og supplerende kommunikasjon systemer) for å hjelpe deg å kommunisere, hvis tale og språk terapi er ikke effektivt. Disse kommunikasjonsmetoder kan inkludere visuelle signaler, gester, et alfabet bord eller databasert teknologi.

Hvis du har betydelig dysartri som gjør talen vanskelig å forstå, kan disse forslagene hjelpe deg å kommunisere mer effektivt

Hvis du har et familiemedlem eller en venn med dysartri, kan følgende forslag hjelpe deg å kommunisere bedre med denne personen

gå til legen din