dysfagi forebygging

Vanskeligheter med å svelge (dysfagi) betyr at det tar mer tid og krefter på å flytte mat eller væske fra munnen til magen. Dysfagi kan også være forbundet med smerte. I noen tilfeller kan svelge være umulig.

Sporadiske vanskeligheter med å svelge, som kan oppstå når du spiser for fort eller ikke tygge maten godt nok, vanligvis ikke er grunn til bekymring. Men vedvarende dysfagi kan tyde på en alvorlig medisinsk tilstand som krever behandling.

Dysfagi kan oppstå i alle aldre, men det er mer vanlig hos eldre voksne. Årsakene til svelgvansker varierer, og behandling avhenger av årsaken.

Tegn og symptomer forbundet med dysfagi kan omfatte

Kontakt legen din hvis du jevnlig har problemer med å svelge eller hvis vekttap, oppstøt eller oppkast hører til dysfagi.

Når bør du oppsøke lege

Hvis en hindring forstyrrer puste, ringe raskt etter hjelp umiddelbart. Hvis du ikke klarer å svelge fordi du føler at maten sitter fast i halsen eller brystet, gå til nærmeste legevakt.

esophageal dysfagi

Svelge er kompleks, og en rekke forhold kan forstyrre denne prosessen. Noen ganger er årsaken til dysfagi ikke kan identifiseres. Imidlertid, dysfagi generelt faller inn i en av de følgende kategorier.

Esophageal dysfagi refererer til følelsen av mat setter seg fast eller bli hengt opp i bunnen av halsen eller i brystet etter at du har begynt å svelge. Noen av årsakene til esophageal dysfagi inkluderer

Visse forhold kan svekke hals musklene, noe som gjør det vanskelig å flytte mat fra munnen inn i halsen og spiserøret når du begynner å svelge. Du kan choke, gag eller hoste når du prøver å svelge eller har følelsen av mat eller væske kommer ned luftrøret (trachea) eller opp nesen. Dette kan føre til lungebetennelse.

Årsaker til orofaryngeal dysfagi inkluderer

orofaryngeal dysfagi

Følgende er risikofaktorer for dysfagi

Svelgeproblemer kan føre til

Du er sannsynligvis å starte med å se familien din lege eller en allmennpraktiker. Avhengig av mistenkt årsak, kan legen din henvise deg til en lege som er spesialist i behandling av øre, nese og hals lidelser (otorhinolaryngologist), en lege som er spesialist i behandling av fordøyelsessykdommer (gastroenterolog) eller en lege som er spesialist på sykdommer i nervesystemet (nevrolog).

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å få forberedt til timen.

For dysfagi, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Hva du kan gjøre

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, blant annet

Inntil avtalen, kan det hjelpe å tygge maten mer langsomt og grundig enn vanlig. Hvis du har halsbrann eller GERD, prøver å spise mindre måltider, og ikke spise rett før sengetid. Over-the-counter antacids kan også hjelpe midlertidig.

Legen din vil sannsynligvis utføre en fysisk undersøkelse og kan bruke en rekke tester for å fastslå årsaken til svelge problem.

Testene kan omfatte

X-ray med en kontrast materiale (barium X-ray). Du drikker en barium løsning som strøk spiserøret, slik at det å dukke opp bedre på røntgenbilder. Legen din kan da se endringer i form av spiserøret og kan vurdere muskelaktivitet.

Legen din kan også ha du svelge fast føde eller en pille belagt med barium å se musklene i halsen som du svelge eller å se etter blokkeringer i spiserøret at væsken barium løsningen ikke kan identifisere.

Hva du kan forvente fra legen din

Behandling av dysfagi avhenger av hvilken type eller årsaken til vanskeligheter med å svelge.

For orofaryngeal dysfagi, kan legen din henvise deg til en tale eller svelge terapeut, og terapi kan omfatte

Hva du kan gjøre i mellomtiden

Behandlingsmetoder for esophageal dysfagi kan omfatte

Hvis du har esophageal spasmer men spiserøret virker normalt og uten GERD, kan du bli behandlet med medisiner for å slappe av spiserøret og redusere ubehag.

Hvis vanskeligheter med å svelge hindrer deg fra å spise og drikke tilstrekkelig, kan legen anbefale

Hvis du har problemer med å svelge, må du huske å se en lege og følge hans eller hennes råd. Også noen ting du kan prøve for å lette dine symptomer inkluderer

Selv svelgevansker ikke kan forebygges, kan du redusere risikoen for sporadiske problemer med å svelge ved å spise sakte og tygge maten godt. Tidlig oppdagelse og effektiv behandling av GERD kan redusere risikoen for å utvikle dysfagi forbundet med esophageal striktur.

orofaryngeal dysfagi

gå til legen din

esophageal dysfagi

alvorlig dysfagi