dysleksi guide – årsaker, symptomer og behandling

Hva er det?

Dysleksi er den vanligste lærevansker. Det er definert av International Dyslexia Association som: en bestemt lærevansker som er nevrologisk opprinnelse. Dysleksi er preget av vanskeligheter med nøyaktig og / eller flytende ordgjenkjenning og av dårlig staving og dekoding evner .; Disse vanskelighetene vanligvis skyldes et underskudd i phonologic del av språket som ofte uventet i forhold til andre kognitive evner og levering av effektive klasseromsundervisning. Sekundære konsekvenser kan omfatte problemer med leseforståelse og redusert leseopplevelse som kan hindre vekst av ordforråd og bakgrunnskunnskap .; Noen med dysleksi har problemer med å lese og skrive, selv om han eller hun har intelligens og motivasjon for å lære å lese. Selv om folk med dysleksi har problemer med å forstå ord de leser, de vanligvis kan forstå de samme ordene når de blir lest høyt av en annen person .; Forskerne vet ikke nøyaktig hva som forårsaker dysleksi, men de tror et problem under utvikling kan påvirke hvordan hjernen behandler informasjon. De tror også at genetikk (arv) spiller en rolle. Selv om et gen for dysleksi ikke er blitt funnet, ikke dysleksi har en tendens til å kjøre i familier. Dysleksi er ikke forårsaket av en fysisk funksjonshemming, for eksempel syn eller hørselsproblemer. Mange med dysleksi har gjennomsnittlig eller over gjennomsnittlig intelligens. I utgangspunktet hjernen til personer med dysleksi har en hard tid å motta, organisere, huske eller bruk av informasjon .; I USA, ca 5% til 10% av befolkningen har sannsynligvis en slags dysleksi .; symptomer; En person med dysleksi kan ha en vanskelig tid med; Identifisere ord; Erkjennelsen lydene som utgjør ord; Forstå og huske hva blir lest; Oversette trykte ord i talte ord; Staving; Organisere eller sekvense tanker; Ord som rimer; Lære alfabetet og tall i løpet av førskolen og barnehage

symptomer

En person med dysleksi kan ha en vanskelig tid med; Identifisere ord; Erkjennelsen lydene som utgjør ord; Forstå og huske hva blir lest; Oversette trykte ord i talte ord; Staving; Organisere eller sekvense tanker; Ord som rimer; Lære alfabetet og tall i løpet av førskolen og barnehage

Diagnose

Legen vil spørre om barnets medisinske, utviklings- og slektshistorier, og vil undersøke barnet for mulige fysiske årsaker som kan gjøre lesing vanskelig, for eksempel hørsel eller synsproblemer. Legen vil se etter tegn på andre problemer som kan være årsaken ditt barns lesevansker. Dette kan inkludere motor koordinering lidelser, attention-deficit hyperactivity disorder, depresjon, angst og skjoldbrusk lidelser. Hvis ingen fysiske årsaker er funnet, kan legen henvise barnet til en lærings spesialist for vurdering.

Hvor lenge varer det?

Dysleksi kan ikke kureres, men personer med denne lidelsen kan lære måter å lykkes i skolearbeidet. Med tidlig diagnose og riktig behandling, mange mennesker med dysleksi går på å lykkes både faglig og profesjonelt. Imidlertid er dysleksi en livslang tilstand, ikke en midlertidig forsinket utvikling.

Hvordan forhindre dette helsetilstand

Det er ingen kjent måte å hindre dysleksi. Men fordi de nevrologiske problemer som forårsaker dysleksi kan være relatert til prenatal faktorer, og barn som er født for tidlig eller med lav fødselsvekt har høyere risiko for dysleksi, er det lurt å følge de vanlige anbefalingene for et sunt svangerskap.

Hvordan behandle denne helsetilstand

Flere teknikker og strategier blir brukt til å hjelpe folk med dysleksi. Disse inkluderer taping forelesninger i stedet for å skrive notater, lytte til bøker på bånd i stedet for å lese dem, ved hjelp av flash-kort, og ved hjelp av dataprogrammer for å sjekke stavemåte og grammatikk.

Når å gå til legen

Ring legen din dersom barnet ditt ser ut til å være langt bak hans eller hennes venner og klassekamerater i lesing eller skriving, spesielt hvis det er en familiehistorie med dysleksi eller andre lærevansker. Hvis barnet ditt har problemer på skolen og du tror det er tegn på en lærevansker, snakke med barnets lærer og lege. På den måten kan du fange eventuelle problemer tidlig og gi barnet den beste muligheten for suksess.

Prognose

De fleste barn med dysleksi kan gjøre det bra faglig og profesjonelt, til tross for at dysleksi er en livslang funksjonshemming. Utsiktene for hvert barn med dysleksi, avhenger av hvor alvorlig funksjonshemming er, hvor tidlig det er diagnostisert og kvaliteten på behandlingen.