eosinofil øsofagitt

I eosinofil øsofagitt (eo-sin-o-FILL-ik uh-prog-uh-Jie tis), en type hvite blodlegemer (eosinofil) bygger seg opp i slimhinnen i røret som forbinder munnen til magen (øsofagus ). Denne oppsamlingen, som er en reaksjon på matvarer, allergener eller sure oppstøt, kan inflame eller skade på spiserøret vev. Skadet esophageal vev kan føre til vanskeligheter med å svelge eller forårsake mat å bli fanget når du svelger.

Eosinofil øsofagitt er en kronisk immunsystem sykdom. Det har bare blitt identifisert i de siste to tiårene, men er nå ansett som en viktig årsak til fordøyelsessystemet (mage) sykdom. Forskning pågår og vil trolig føre til endringer i sin diagnose og behandling.

Tegn og symptomer inkluderer

Voksne

barn

Når bør du oppsøke lege

Oppsøke lege umiddelbart hvis du opplever brystsmerter, spesielt hvis du har andre tegn og symptomer som kortpustethet eller kjeve eller arm smerter. Dette kan være tegn og symptomer på hjerteinfarkt.

Hva du kan gjøre

Gjør en avtale med legen din hvis du opplever alvorlige eller hyppige eosinofil øsofagitt symptomer. Hvis du tar over-the-counter medisiner for halsbrann mer enn to ganger i uken, bør du oppsøke lege.

Tidligere legene trodde eosinofil øsofagitt symptomer ble forårsaket av gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), men de nå anerkjenne det som en egen tilstand med svært ulike årsaker. Eosinofil øsofagitt er en allergisk reaksjon der slimhinnen i spiserøret reagerer på allergener, slik som mat eller pollen.

Eosinofiler er en normal type hvite blodceller til stede i fordøyelseskanalen, men i eosinofil øsofagitt de formere seg i spiserøret. De eosinofile produserer et protein som forårsaker betennelse, noe som kan føre til arrdannelse, innsnevring og dannelse av overdreven bindevev i slimhinnen i spiserøret. Som et resultat, kan du ha problemer med å svelge (dysfagi) eller ha mat seg fast når du svelger (toppelse), samt andre symptomer.

Personer med eosinofil øsofagitt kan også ha matallergier, miljømessige allergier, astma, atopisk dermatitt eller kronisk luftveissykdom. Legene tror også noen mennesker er genetisk mer sannsynlig enn andre for å utvikle eosinofil øsofagitt.

Hva du kan forvente fra legen din

Det har vært en betydelig økning i antall personer diagnostisert med eosinofil øsofagitt i det siste tiåret. Ved første forskerne trodde dette var på grunn av økningen i bevisstheten blant leger og større tilgjengelighet av øvre endoskopi. Men studier tyder nå på at sykdommen blir stadig mer vanlig, parallelt med økningen i astma og allergi.

Forhold som kan øke risikoen for eosinofil øsofagitt inkluderer

I noen mennesker, kan eosinofil øsofagitt føre til følgende

Hvis du tror du har eosinofil øsofagitt, vil du sannsynligvis starte med å se familien din lege eller en allmennpraktiker. Legen din kan anbefale deg en spesialist i behandling av fordøyelsessykdommer (gastroenterolog) eller en allergolog.

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og hva du kan forvente fra legen din.

kosttilskudd terapi

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For eosinofil øsofagitt, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

I tillegg til de spørsmålene du har forberedt, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan gi mer tid senere for å dekke poeng du ønsker å ta opp.

Hvis du er en forelder til et lite barn, kan legen også spørre om barnet ditt har problemer med fôring eller har blitt diagnostisert med mistrivsel.

Legen din vil vurdere både symptomer og testresultater for å diagnostisere eosinofil øsofagitt. Dette vil omfatte å avgjøre om du har

Tester for å diagnostisere eosinofil øsofagitt inkluderer

medisinering

Hvis legene mistenker eosinofil øsofagitt, kan du få noen flere tester for å bekrefte diagnosen og til å begynne å lete etter kildene til den allergiske reaksjonen (allergener).

Eosinofil øsofagitt regnes som en kronisk tilbakevendende sykdom, noe som betyr at de fleste vil kreve kontinuerlig behandling for å kontrollere sine symptomer. Behandlingen vil omfatte en eller flere av de følgende

utvidelse

Avhengig av din respons på tester for matallergier, kan legen anbefale at du slutter å spise visse matvarer, for eksempel meieri eller hvete produkter, for å lindre symptomer og redusere betennelse. Et mer begrenset diett er noen ganger nødvendig. Legen din kan henvise deg til en allergolog for spesifikke anbefalinger.

Legen din vil trolig først forskrive en syre blocker for eksempel en PPI. Denne behandlingen er den enkleste å bruke, men de flestes symptomene ikke bedres. Hvis du ikke svare på PPI, vil legen din så sannsynligvis forskrive en aktuell steroid, slik som flutikason eller budesonid, som er tatt muntlig å behandle eosinofil øsofagitt.

Denne type steroid er ikke absorbert i blodet, slik at du er usannsynlig å ha de typiske bivirkninger ofte forbundet med steroider. Hvis en aktuell steroid ikke er effektiv eller du trenger mer umiddelbar symptomlindring, kan du få foreskrevet prednison.

Steroider kan redusere opphoping av eosinofiler i spiserøret, redusere betennelsen i forbindelse med en allergisk reaksjon, og at esophagus å helbrede. Noen mennesker kan trenge å ta steroider på en kontinuerlig basis.

Hvis du opplever alvorlige innsnevring (strikturer) i spiserøret, kan legen anbefale utvidelse for å gjøre svelge enklere. Utvidelse kan brukes hvis steroider er ikke nyttig.

Fordi folk med eosinofil øsofagitt kan ha blødninger eller rive av deres spiserør, har leger vært bekymret for sikkerheten til utvidelse, spesielt for perforasjon under prosedyren. Studier har funnet at utvidelse er trygg og kan gi symptomlindring for noen mennesker – selv om det kan i utgangspunktet være smertefullt. Men det betyr ikke bedre den underliggende betennelse.

eksperimentelle behandlinger

Avhengig av situasjonen, kan du få tilgang til eksperimentell behandling som del av forskning på langsiktig forvaltning av eosinofil øsofagitt.

Hvis du ofte har halsbrann, kan disse livsstilsendringer bidra til å redusere hyppigheten eller alvorlighetsgraden av symptomene.

Ingen alternativ medisin terapi har vist seg å behandle eosinofil øsofagitt. Likevel kan noen utfyllende og alternativ behandling gi litt lindring av halsbrann eller reflux symptomer når den kombineres med legen din omsorg. Snakk med legen din om hva alternative behandlinger kan være trygt for deg. Alternativer kan omfatte

gå til legen din