forstoppelse sykdom

Kronisk forstoppelse er sjelden avføring eller vanskelig passasje av avføring som vedvarer i flere uker eller lenger.

Forstoppelse er generelt beskrevet til å ha færre enn tre avføringer i uken.

symptomer

Selv om sporadisk forstoppelse er veldig vanlig, noen opplever kronisk forstoppelse som kan påvirke deres evne til å gå om sine daglige oppgaver. Kronisk forstoppelse kan også føre til overdreven strai å ha avføring og andre tegn og symptomer.

Passerer færre enn tre avføring i uken; Å ha klumpete eller hard avføring; Anstrengende å ha avføring; Føler som om det er en blokkering i endetarmen som hindrer avføring; Føler som om du ikke helt tom avføring fra endetarmen; Trenger hjelp til å tømme endetarmen, for eksempel bruke hendene til å trykke på magen og bruke en finger for å fjerne avføring fra endetarmen

Behandling av kronisk forstoppelse, avhenger av den underliggende årsaken. Skjønt, i noen tilfeller, en årsak til kronisk forstoppelse er aldri funnet.

Tegn og symptomer på kronisk forstoppelse inkluderer

Forstoppelse kan anses som kronisk hvis du har opplevd to eller flere av disse symptomene for de siste tre månedene.

Anal fissur; Tarmobstruksjon; Tykktarmskreft; Innsnevring av tykktarmen (tarm striktur); Andre magekreft som presser på tykktarmen; Endetarmskreft; rectocele

Gjør en avtale med legen din dersom du opplever uforklarlige og vedvarende endringer i avføringsmønster.

Autonom nevropati; Multippel sklerose; Parkinsons sykdom; Ryggmargs skade; Stroke

Fører til

Forstoppelse oppstår som oftest når avfallet eller avføring beveger seg for sakte gjennom fordøyelseskanalen, slik at den blir hard og tørr. Kronisk forstoppelse har mange årsaker

Blokkeringer i tykktarmen eller endetarmen kan bremse eller stoppe avføring bevegelse. årsaker inkluderer

Nevrologiske problemer kan påvirke nerver som forårsaker muskler i tykktarm og endetarm til kontrakt og flytte avføring gjennom tarmen. årsaker inkluderer

Problemer med bekkenmuskulaturen involvert i å ha en tarm bevegelse kan føre til kronisk forstoppelse. Disse problemene kan omfatte

Hormoner bidra til å balansere væske i kroppen din. Sykdommer og tilstander som forrykker balansen av hormoner kan føre til forstoppelse, herunder

Risikofaktorer

Fordøyelseskanalen strekker seg fra munnen til anus. Det omfatter organer som er nødvendige for å fordøye mat og prosessavfall.

Manglende evne til å slappe av bekken musklene for å tillate avføring (anismus); Bekken musklene ikke koordinere avslapping og sammentrekning riktig (dyssynergi); Svekket bekkenbunnsmuskulaturen

komplikasjoner

Faktorer som kan øke risikoen for kronisk forstoppelse inkluderer

diabetes; Overaktiv biskjoldbruskkjertelen (hyperparatyreoidisme); Svangerskap; Active skjoldbruskkjertelen (hypotyreose)

Komplikasjoner av kronisk forstoppelse inkluderer

Å være en eldre voksen; Å være en kvinne; Å være dehydrert; Spise en diett som er lav i fiber; Får lite eller ingen fysisk aktivitet; Tar visse medisiner, inkludert beroligende midler, narkotika eller visse medisiner for å senke blodtrykket

Forberedelse til timen din

Du vil sannsynligvis først søke medisinsk hjelp for forstoppelse fra din fastlege eller allmennlege. Du kan bli henvist til en spesialist i fordøyelsessykdommer (gastroenterolog) hvis legen din mistenker en mer avansert tilfelle av forstoppelse.

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye informasjon å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og hva du kan forvente fra legen din.

Hovne årer i anus (hemoroider). Anstrengende å ha avføring kan føre til hevelse i venene i og rundt anus .; Torn huden i anus (anal fissure). En stor eller hard avføring kan føre til små tårer i anus .; Krakk som ikke kan bli utvist (avføringsblokkering). Kronisk forstoppelse kan føre til en opphopning av herdet krakk som setter seg fast i tarmen .; Tarmen som stikker ut fra anus (rektal prolaps). Anstrengende å ha avføring kan føre til en liten mengde av rektum for å strekke og stikker ut fra anus.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål på forhånd vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For forstoppelse, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om det er noe du trenger å gjøre på forhånd, for eksempel begrense din diett eller spise visse high-fiber matvarer for å forberede seg til diagnostisk testing .; Skriv ned eventuelle symptomer du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til forstoppelse .; Skriv ned-tasten personlig informasjon, inkludert eventuelle store påkjenninger eller nylige forandringer i livet, for eksempel på reise eller bli gravid .; Lag en liste over alle medisiner, vitaminer, kosttilskudd eller urte medisiner du tar .; Ta et familiemedlem eller venn sammen. Noen ganger kan det være vanskelig å huske all informasjon gitt til deg under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt .; Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille flere spørsmål som de oppstår til deg i løpet av timen din.

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan tillate mer tid til å gå over flere spørsmål du måtte ha. Legen din kan be

Hva er sannsynlig forårsaker symptomene mine eller tilstand ?; Er det andre mulige årsaker til symptomene mine eller tilstand ?; Hva slags tester trenger jeg ?; Hva behandling tilnærming anbefaler du ?; Hva andre behandlingsalternativer finnes ?; Hvor fort kan du forvente symptomene mine å forbedre med behandling ?; Jeg har disse andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen ?; Er det noen begrensninger som jeg må følge ?; Bør jeg se en gastroenterolog? Hva vil det koste, og vil min forsikring dekke det ?; Er det en generisk alternativ til medisin du forskrivning ?; Er det brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg? Hva nettsteder anbefaler du?

Tester og diagnose

Tester og prosedyrer som brukes til å diagnostisere kronisk forstoppelse inkluderer

Når begynte du opplever symptomer på forstoppelse ?; Har symptomene vært kontinuerlig eller sporadisk ?; Hvor alvorlige er symptomene dine ?; Hva, om noe, ser ut til å forbedre dine symptomer ?; Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine ?; Gjør dine symptomer inkluderer magesmerter ?; Gjør dine symptomer er oppkast ?; Har du nylig gått ned i vekt uten å prøve ?; Hvor mange måltider spiser du per dag ?; Hvor mye vann og andre væsker drikker du per dag ?; Gjør du ser blod med avføring blandet med avføring i toalettet vannet eller på toalettpapir ?; Har du belastningen med avføring ?; Har du noen familiehistorie med fordøyelsesproblemer eller tykktarmskreft ?; Har du blitt diagnostisert med andre medisinske tilstander ?; Har du startet noen nye medisiner eller nylig endret dosering av din nåværende medisiner?

Behandling for kronisk forstoppelse begynner vanligvis med kosthold og livsstil endringer ment å øke hastigheten som avføring beveger seg gjennom tarmen. Dersom disse endringene ikke hjelper, kan legen anbefale medisiner eller kirurgi.

Legen kan anbefale følgende endringer for å avlaste forstoppelse

Behandlinger og narkotika

Øk fiber inntaket. Legge fiber til kosthold øker vekten av avføringen og hastigheter sin passasje gjennom tarmen. Sakte begynner å spise mer frukt og grønnsaker hver dag. Velg hele korn brød og korn.

Legen din kan anbefale et bestemt antall gram fiber å konsumere hver dag. Generelt, mål for 14 gram fiber for hver 1000 kalorier i det daglige kostholdet.

Undersøkelse av endetarmen og lavere, eller sigmoid, kolon (sigmoidoskopi). I denne prosedyren, legen setter en tent, fleksible rør inn i anus for å undersøke endetarmen og nedre del av tykktarmen .; Undersøkelse av endetarmen og hele tykktarmen (koloskopi). Dette diagnostiske prosedyren lar legen for å undersøke hele tykktarmen med en fleksibel, kamera utstyrt tube .; Evaluering av anal sfinkter muskelfunksjon (anorektal manometry). I denne prosedyren, lege setter inn en smal, fleksibel slange inn i anus og rektum og deretter blåses opp en liten ballong ved enden av røret. Anordningen blir så trukket tilbake gjennom lukkemuskelen. Denne prosedyren lar legen din for å måle samordning av de musklene du bruker til å flytte tarmer .; Evaluering av hvor godt maten beveger seg gjennom tykktarmen (colon transitt studie). I denne prosedyren, vil du svelge en kapsel som inneholder markører som vises på røntgen tatt over flere dager. Legen vil se etter tegn på intestinal muskelfunksjon og hvor godt maten beveger seg gjennom tykktarmen .; En X-ray av endetarmen under avføring (defecography). Under denne prosedyren, legen setter inn en myk pasta laget av barium inn i rektum. Deretter passerer barium lim som du ville avføring. Den barium viser på røntgen og kan avsløre en prolaps eller problemer med muskelfunksjon og muskel koordinering.

Lær mer om Forstoppelse

En plutselig økning i mengden fiber du spiser kan forårsake oppblåsthet og gass, så begynner sakte og jobbe deg opp til målet ditt i løpet av et par uker.

Flere typer avføringsmidler eksisterer. Hver fungerer litt annerledes for å gjøre det enklere å ha avføring.

Eksempler på avføringsmidler inkluderer

Reseptbelagte medisiner som brukes til å behandle kronisk forstoppelse inkluderer

Mer om Forstoppelse

Biofeedback trening innebærer å arbeide med en terapeut som bruker enheter for å hjelpe deg å lære å slappe av og stramme musklene i bekkenet. Avslappende bekkenbunnsmusklene på riktig tidspunkt i løpet av avføring kan hjelpe deg å passere avføring lettere.

Under en biofeedback økt, er et spesielt rør (kateter) for å måle muskelspenning settes inn i endetarmen. Terapeuten guider deg gjennom øvelser til vekselvis å slappe av og stramme bekkenmusklene. En maskin vil måle muskelspenninger og bruk lyder eller lys for å hjelpe deg å forstå når du har slappet av musklene.

Kirurgi kan være et alternativ hvis du har prøvd annen behandling og din kronisk forstoppelse er forårsaket av rectocele, anal fissure eller striktur.

For folk som har prøvd andre behandlinger uten å lykkes, og som har unormalt langsom bevegelse av avføring gjennom tarmen, kan kirurgisk fjerning av deler av tykktarmen være et alternativ. Kirurgi for å fjerne tykktarmen er sjelden nødvendig.

1

Øk fiber inntaket. Legge fiber til kosthold øker vekten av avføringen og hastigheter sin passasje gjennom tarmen. Sakte begynner å spise mer frukt og grønnsaker hver dag. Velg hele korn brød og korn .; Legen din kan anbefale et bestemt antall gram fiber å konsumere hver dag. Generelt, mål for 14 gram fiber for hver 1000 kalorier i det daglige kostholdet .; En plutselig økning i mengden fiber du spiser kan forårsake oppblåsthet og gass, så begynner sakte og jobbe deg opp til målet ditt i løpet av et par uker .; Utøve de fleste dagene i uken. Fysisk aktivitet øker muskelaktivitet i tarmen. Prøv å passe på trening de fleste dagene i uken .; Ikke overse trangen til å ha avføring. Ta deg god tid på badet, slik at selv nok tid til å ha avføring uten distraksjoner og uten å føle seg stresset.

)

Fiber kosttilskudd. Fiber kosttilskudd legge bulk til avføring. Vanlige ingredienser inkluderer metylcellulose, psyllium, kalsium polycarbophil og guargummi. Merkenavn inkludere fibercon, Metamucil, Konsyl og citrucel .; Sentralstimulerende .; Osmotics. Osmotiske avføringsmidler hjelp væske beveger seg gjennom tykktarmen. Eksempler på dette er melk av Magnesia, magnesium citrate, laktulose, polyetylenglykol (MiraLax) og natriumfosfat klyster (Fleet Enema) .; Smøremidler. Smøremidler aktiver krakk for å flytte gjennom kolon lettere. Et eksempel på et smøremiddel er mineralolje .; Avføring myknere. Avføring myknere fukte krakk ved å trekke vann fra tarmen. Eksempler er Colace og Surfak.

Medisiner som trekker vann inn i tarmen. Den reseptbelagte medisiner lubiprostone (Amitiza) og linaclotide (Linzess) fungerer på ulike måter å trekke vann inn i tarmen og øke hastigheten på bevegelsen av avføring. Legen kan anbefale disse medikamentene hvis over-the-counter avføringsmidler har ikke hjulpet deg .; Medisiner i kliniske studier. Flere nye medisiner for behandling av kronisk forstoppelse blir undersøkt i kliniske studier. Snakk med legen din om noen av disse stoffene kan ha nytte deg.