KOLS sykdom

Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er en kronisk inflammatorisk lungesykdom som forårsaker hindret luftstrøm fra lungene. Symptomer inkluderer pustevansker, hoste, slimproduksjon og tungpustethet. Det er forårsaket av langvarig eksponering for irriterende gasser eller partikler, som oftest fra sigarettrøyk. Personer med KOLS har økt risiko for å utvikle hjertesykdom, lungekreft og en rekke andre forhold.

Emfysem og kronisk bronkitt er de to mest vanlige betingelser som bidrar til KOLS. Kronisk bronkitt er betennelse i slimhinnen i bronkiene, som bærer luft til og fra luftblærer (alveoler) av lungene. Det er preget av daglig hoste og slimproduksjon. Emfysem er en tilstand der lungeblærene (alveoler) ved utgangen av de minste luftpassasjene (bronkioler) i lungene blir ødelagt som følge av skadelig påvirkning.

symptomer

KOLS er mulig å behandle. Med riktig behandling kan de fleste med KOLS oppnå god symptomkontroll og livskvalitet, samt redusert risiko for andre tilknyttede forhold.

Kortpustethet, spesielt under fysisk aktivitet; tungpustethet; Tetthet i brystet, Å måtte klarne strupen første tingen i morgen, på grunn av overflødig slim i lungene; En kronisk hoste som produserer slim som kan være klar, hvit, gul eller grønn; Blueness av lepper eller fingernegl senger (cyanose); Hyppige luftveisinfeksjoner; Mangel på energi; Utilsiktet vekttap (i senere stadier)

Symptomer på KOLS ofte ikke vises før betydelige lungeskade har oppstått, og de vanligvis forverres over tid, spesielt hvis røyking eksponering fortsetter. For kronisk bronkitt, er det viktigste symptomet en daglig hoste og slimproduksjon i minst tre måneder i året for to år på rad.

Andre tegn og symptomer på KOLS inkluderer

Personer med KOLS er også sannsynlig å oppleve episoder kalt eksaserbasjoner, der symptomene blir verre enn vanlig dag-til-dag variasjon og vedvarer i minst flere dager.

Emfysem. Dette lungesykdom fører til ødeleggelse av den skjøre vegger og elastiske fibre i alveolene. Liten luftveiene kollaps når du puster ut, svekke luftstrøm ut av lungene .; Kronisk bronkitt. I denne tilstanden, dine bronkiene bli betent og smalere og lungene produsere mer slim, noe som ytterligere kan blokkere trange rør. Du utvikler en kronisk hoste prøver å fjerne luftveiene.

Den viktigste årsaken til kols i utviklede land er tobakksrøyking. I utviklingsland, KOLS forekommer ofte hos personer eksponert for røyk fra brennende drivstoff til matlaging og oppvarming i dårlig ventilerte boliger.

Eksponering for tobakksrøyk. Den største risikofaktoren for KOLS er langsiktig sigarettrøyking. Jo flere år du røyk og flere pakker du røyker, jo større risiko. Pipe røykere, sigar røykere og marihuanarøykere er i faresonen, som er mennesker som er utsatt for store mengder passiv røyking .; Personer med astma som røyker. Kombinasjonen av astma, kronisk luftveissykdom, og røyking øker risikoen for KOLS enda mer .; Yrkesmessig eksponering for støv og kjemikalier. Langvarig eksponering for kjemiske røyk, damp og støv på arbeidsplassen kan irritere og inflame lungene .; Alder. KOLS utvikler seg langsomt over flere år, slik at folk flest er minst 35 til 40 år gammel da symptomene begynner .; Genetikk. Som nevnt ovenfor, er det uvanlig genetisk forstyrrelse alfa-1-antitrypsin-mangel årsaken til noen tilfeller av COPD. Andre genetiske faktorer trolig gjøre visse røykere mer mottakelige for sykdommen.

Fører til

Bare om lag 25 prosent av kroniske røykere utvikle klinisk tydelig KOLS, selv om opptil halvparten har subtile tegn på KOLS. Noen røykere utvikler mindre vanlige lungelidelser. De kan bli feildiagnostisert som har KOLS til en mer grundig evaluering er utført.

Air reiser ned luftrøret (luftrør) og inn i lungene gjennom to store rør (bronkiene). Inne i lungene, disse rørene dele mange ganger – som grenene på et tre – i mange mindre rør (bronkioler) som ender i klynger av små luftblærer (alveoler). Lungeblærene har svært tynne vegger fulle av små blodkar (kapillærer). Oksygenet i luften du puster inn går inn i disse blodårene og kommer inn i blodet. På samme tid, karbondioksyd – en gass som er et avfallsprodukt av metabolisme – pustes ut.

Lungene dine stole på den naturlige elastisitet i bronkiene og luftblærer å tvinge luft ut av kroppen din. KOLS får dem til å miste sin elastisitet og overexpand, som etterlater litt luft fanget i lungene når du puster ut.

I de aller fleste tilfeller er lungeskade som fører til KOLS skyldes langvarig røyking. Men det er trolig andre faktorer som spiller inn i utviklingen av KOLS, for eksempel en genetisk disposisjon for sykdommen, fordi bare om lag 25 prosent av røykerne utvikler KOLS.

Andre irritanter kan forårsake KOLS, inkludert sigar røyk, passiv røyking, rør røyk, luftforurensning og arbeidsplass eksponering for støv, røyk eller damp.

Risikofaktorer

I ca 1 prosent av personer med kols, sykdommen resultater fra en genetisk lidelse som fører til lave nivåer av et protein som kalles alfa-1 antitrypsin. Alfa-1-antitrypsin (AAT) er fremstilt i leveren og skilles ut i blodet for å beskytte lungene. Alfa-1-antitrypsin-mangel kan påvirke leveren, så vel som lungene. Skade på leveren kan forekomme hos spedbarn og barn, ikke bare voksne med lang røyking historier.

Luftveisinfeksjoner. Personer med KOLS er mer utsatt for forkjølelse, influensa og lungebetennelse. Enhver luftveisinfeksjon kan gjøre det mye vanskeligere å puste og kan føre til ytterligere skade på lungevevet. En årlig influensavaksinasjon og regelmessig vaksinasjon mot pneumokokklungebetennelse vil bidra til å forhindre enkelte infeksjoner .; Hjerteproblemer. Av grunner som ikke er fullt ut forstått, øker KOLS risikoen for hjertesykdom, inkludert hjerteinfarkt. Røykeslutt reduserer betydelig risikoen .; Lungekreft. Røykere med kronisk bronkitt har en større risiko for å utvikle lungekreft enn ikke røykere som ikke har kronisk bronkitt. Røykeslutt reduserer også markert denne risikoen .; Høyt blodtrykk. KOLS kan føre til høyt blodtrykk i arteriene som bringer blod til lungene (pulmonal hypertensjon) .; Depresjon. Pustevansker kan holde deg fra å gjøre aktiviteter som du liker. Og håndteringen av alvorlig sykdom kan bidra til utvikling av depresjon. Snakk med legen din hvis du føler deg trist eller hjelpeløs eller tror at du kan ha en depresjon.

komplikasjoner

For voksne med KOLS relatert til AAT-mangel, inkluderer behandlingstilbud de som brukes for personer med mer vanlige typer KOLS. I tillegg kan noen mennesker bli behandlet ved å erstatte den manglende AAT-protein, noe som kan forhindre ytterligere skader lungene.

Hvilke symptomer opplever du? Når begynte de ?; Hva gjør symptomene verre? Bedre?; Har noen i din familie har KOLS ?; Har du hatt noen behandling for KOLS? Hvis ja, hva var det og gjorde det hjelpe ?; Har du noen gang tatt betablokkere for høyt blodtrykk eller hjerte ?; Er du blir behandlet for andre medisinske tilstander ?; Hva medisiner og kosttilskudd tar du regelmessig?

Emfysem skader de indre veggene i lungene “luftblærer (alveoler), forårsaker dem til slutt sprekke. Dette skaper en større luftrommet i stedet for mange små og reduserer areal tilgjengelig for gassutveksling.

Hvor lenge har du hatt en hoste ?; Får du kortpustet lett ?; Har du merket noen tungpustethet når du puster ?; Har du eller har du noen gang røykt sigaretter ?; Vil du ha hjelp i å slutte?

Forberedelse til timen din

Risikofaktorer for KOLS inkluderer

Komplikasjoner av KOLS inkluderer

Lungefunksjonstester. Spirometri er den vanligste lungefunksjonen test. Under denne testen, vil du bli bedt om å blåse i et stort rør koblet til en spirometer. Denne maskinen måler hvor mye luft lungene dine kan holde og hvor fort du kan blåse luften ut av lungene. Spirometri kan oppdage KOLS selv før du har symptomer på sykdommen. Den kan også brukes til å spore progresjon av sykdom og for å overvåke hvor godt behandlingen virker. Spirometry omfatter ofte måling av effekten av bronkodilaterende administrering. Andre lungefunksjonstester omfatter måling av lungevolum, spre kapasitet og pulsoksymetri .; Røntgen av brystet. En brystet X-ray kan vise emfysem, en av de viktigste årsakene til KOLS. En X-ray kan også utelukke andre lungeproblemer eller hjertesvikt .; CT skann. En CT-skanning av lungene kan bidra til å oppdage emfysem og finne ut om du kan ha nytte av kirurgi for KOLS. CT kan også brukes til å screene for lungekreft, som er mer vanlig blant personer med kols enn det er blant dem som røykte, men fikk ikke utvikle KOLS .; Arteriell blodgassanalyse. Denne blodprøven måler hvor godt lungene bringer oksygen i blodet og fjerne karbondioksid.

Hvis din primære omsorg legen mistenker at du har kols, vil du sannsynligvis bli henvist til en pulmonologist, en lege som er spesialist i lungesykdommer.

Oksygenbehandling. Hvis det ikke er nok oksygen i blodet ditt, må du kanskje ekstra oksygen. Det er flere enheter for å levere oksygen til lungene, inkludert lette, bærbare enheter som du kan ta med deg for å løpe ærend og komme seg rundt i byen. Noen mennesker med KOLS bruke oksygen bare under aktiviteter eller mens du sover. Andre bruker oksygen hele tiden. Oksygenbehandling kan forbedre livskvaliteten og er den eneste KOLS terapi vist seg å forlenge livet. Snakk med legen din om dine behov og muligheter .; Lungerehabilitering program. Disse programmene vanligvis kombinere utdanning, trening, ernæring råd og veiledning. Du vil arbeide med en rekke spesialister, som kan skreddersy din rehabiliteringsprogram for å møte dine behov. Lungerehabilitering kan forkorte sykehusinnleggelser, øke din evne til å delta i hverdagsaktiviteter og forbedre din livskvalitet. Snakk med legen din om henvisning til et program.

Før avtalen, kan det være lurt å skrive en liste over svar på følgende spørsmål

Du ønsker kanskje å ha en venn eller et familiemedlem følge deg til din avtale. Ofte to sett med ører er bedre enn en når du lærer om en komplisert medisinsk problem, for eksempel KOLS. Ta notater om dette hjelper.

Lungevolumreduksjon kirurgi. I denne operasjonen fjerner kirurgen små kiler av skadet lungevev fra de øverste lungene. Dette skaper ekstra plass i brysthulen, slik at den gjenværende sunnere lungevev kan utvide og mellomgulvet kan jobbe mer effektivt. I noen mennesker, kan denne operasjonen forbedre livskvaliteten og forlenge overlevelsen .; Lungetransplantasjon. Lungetransplantasjon kan være et alternativ for enkelte personer som oppfyller bestemte kriterier. Transplantasjon kan forbedre din evne til å puste og å være aktiv, men det er en stor operasjon som har betydelige risiko, for eksempel orgel avvisning, og det forplikter deg til å ta livslang immundempende medisiner.

Tester og diagnose

Legen din vil sannsynligvis stille spørsmål, som for eksempel

Kontrollere pusten. Snakk med din lege eller åndedrettsterapeut om teknikker for å puste mer effektivt i løpet av dagen. Sørg også for å diskutere puste posisjoner og avslapping teknikker som du kan bruke når du er kortpustet .; Tømme luftveiene. Med KOLS, har en tendens til slim for å samle seg i luftveiene dine, og kan være vanskelig å fjerne. Kontrollert hoste, drikker mye vann og bruke en luftfukter kan hjelpe .; Trene regelmessig. Det kan virke vanskelig å trene når du har problemer med å puste, men regelmessig trening kan forbedre din generelle styrke og utholdenhet og styrke pustemuskulaturen .; Spis sunn mat. Et sunt kosthold kan hjelpe deg å opprettholde din styrke. Hvis du er undervektig, kan legen anbefale kosttilskudd. Hvis du er overvektig, mister vekt i betydelig grad kan hjelpe din puste, spesielt i tider med anstrengelse .; Unngå røyk og luftforurensning. I tillegg til å slutte å røyke, er det viktig å unngå steder der andre røyker. Passiv røyking kan bidra til å fremme lungeskade. Andre typer luftforurensning kan også irritere lungene .; Se din lege regelmessig. Hold deg til din avtale tidsplan, selv om du føler deg fin. Det er viktig å stadig overvåke lungefunksjon. Og sørg for å få den årlige influensavaksinen i høst for å hindre infeksjoner som kan forverre din KOLS. Spør legen din når du trenger den pneumokokkvaksinen.

KOLS er ofte feildiagnostisert – tidligere røykere blir ofte fortalt at de har kols når de i virkeligheten har enkel deconditioning eller en annen mindre vanlig lunge tilstand. Likeledes er mange mennesker som virkelig har KOLS ikke diagnostisert før sykdommen er langt avansert og intervensjoner er mindre effektive.

Hvis du har symptomer på KOLS og en historie av eksponering for lunge irriterende – spesielt sigarettrøyk – kan legen din anbefale disse testene

Behandlinger og narkotika

En spirometer er en diagnostisk enhet som måler mengden luft du klarer å puste inn og ut, og den tiden det tar deg å puster helt etter at du tar et dypt pust.

Diagnosen KOLS er ikke slutten av verden. De fleste mennesker har milde former av sykdommen som lite terapi er nødvendig annet enn røykestopp. Selv for mer avanserte stadier av sykdommen, er effektiv behandling tilgjengelig som kan kontrollere symptomene, redusere risikoen for komplikasjoner og forverring, og forbedre din evne til å leve et aktivt liv.

Livsstil og hjem rettsmidler

Den mest viktig skritt i enhver behandlingsplan for KOLS er å stoppe all røyking. Det er den eneste måten å holde kols blir verre – noe som kan redusere din evne til å puste. Men å slutte å røyke er ikke lett. Og denne oppgaven kan virke spesielt skremmende hvis du har prøvd å slutte og har vært mislykket.

Mestring og støtte

Snakk med legen din om nikotinerstatningsprodukter og medisiner som kan hjelpe, samt hvordan man skal håndtere tilbakefall. Det er også en god idé å unngå passiv røyking eksponering når det er mulig.

Leger bruker flere typer medisiner for å behandle symptomer og komplikasjoner av KOLS. Du kan ta noen medisiner på en jevnlig basis og andre behov.

Disse medikamentene – som vanligvis kommer i en inhalator – slappe av musklene rundt luftveiene. Dette kan bidra til å avlaste hoste og pustebesvær og gjøre puste lettere. Avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen, kan det hende du trenger et korttidsvirkende bronkodilator før aktiviteter, en langtidsvirkende bronkodilator som du bruker hver dag, eller begge deler.

Forebygging

Kort virkende bronkodilatorer inkluderer albuterol (ProAir HFA, Ventolin HFA, andre), Levalbuterol (Xopenex), og ipratropium (Atrovent). De langtidsvirkende bronkodilatorer inkluderer tiotropium (Spiriva), salmeterol (Serevent), formoterol (Foradil, Perforomist), arformoterol (Brovana), indakaterol (Arcapta) og aclidinium (Tudorza).

Inhalasjonskortikosteroid medisiner kan redusere luftveisinflammasjon og forhindre forverring. Bivirkninger kan være blåmerker, muntlige infeksjoner og heshet. Disse medikamentene er nyttige for folk med hyppige eksaserbasjoner av KOLS. Flutikason (Flovent) og budesonid (Pulmicort) er eksempler på inhalasjonssteroider.

Lær mer om KOLS

Noen medisiner kombinere bronkodilatorer og inhalasjonssteroider. Salmeterol og flutikason (Advair) og formoterol og budesonid (Symbicort) er eksempler på kombinasjons inhalatorer.

For personer som har en moderat eller alvorlig akutt forverring, korte kurs (for eksempel 5 dager) av orale kortikosteroider hindre ytterligere forverring av KOLS. Imidlertid kan langvarig bruk av disse medikamentene har alvorlige bivirkninger, slik som vektøkning, diabetes, osteoporose, grå stær og en økt risiko for infeksjon samt økt dødelighet assosiert med KOLS.

En ny type medisin godkjent for personer med alvorlig KOLS og symptomer på kronisk bronkitt er roflumilast (Daliresp), en fosfodiesterase-4-hemmer. Dette stoffet reduserer luftveisbetennelse og slapper av luftveiene. Vanlige bivirkninger er diaré og vekttap.

Mer om KOLS

Denne svært billig medisiner bidrar til å forbedre puste og hindrer forverring. Bivirkninger kan være kvalme, hodepine, rask hjerterytme og skjelving. Bivirkninger er doserelatert, og lave doser anbefales.

Luftveisinfeksjoner, slik som akutt bronkitt, lungebetennelse og influensa, kan forverre KOLS symptomer. Antibiotika å behandle akutte forverringer, men er ikke generelt anbefalt for forebygging. Men en fersk undersøkelse viser at antibiotika azitromycin hindrer forverring, men det er ikke klart om dette er på grunn av sin antibiotika effekt eller sin anti-inflammatorisk egenskaper.

Leger bruker ofte disse ekstra behandling for mennesker med moderat eller alvorlig KOLS

Selv med pågående behandling, kan du oppleve tider når symptomene blir verre i dager eller uker. Dette kalles en akutt forverring, og det kan føre til lungesvikt hvis du ikke får rask behandling.

Eksaserbasjoner kan være forårsaket av en luftveisinfeksjon, luftforurensning eller andre utløsere av betennelse. Uansett årsak, er det viktig å søke rask medisinsk hjelp hvis du oppdager en vedvarende økning i hoste, en endring i slim eller hvis du har en vanskeligere tid å puste.

Når eksaserbasjoner oppstå, må du kanskje ekstra medisiner (for eksempel antibiotika eller steroider eller begge), supplerende oksygen eller behandling på sykehuset. Når symptomene bedres, vil legen snakke med deg om tiltak for å hindre fremtidige eksaserbasjoner, som å slutte å røyke, tar inhalasjonssteroider, langtidsvirkende bronkodilatorer eller andre medisiner, får den årlige influensavaksinen, og unngå luftforurensning når det er mulig.

Kirurgi er et alternativ for noen mennesker med noen former for alvorlig emfysem som ikke hjulpet nok av medisiner alene

Hvis du har kols, kan du ta skritt for å føle seg bedre og redusere skader på lungene

Å leve med KOLS kan være en utfordring – spesielt fordi det blir vanskeligere å få igjen pusten. Du må kanskje gi opp noen aktiviteter du tidligere har hatt. Din familie og venner kan ha problemer med å tilpasse seg noen av endringene.

Det kan hjelpe å dele din frykt og følelser med familie, venner og lege. Du kan også være lurt å vurdere å bli med i en støttegruppe for mennesker med KOLS. Og du kan ha nytte av rådgivning eller medisiner hvis du føler deg deprimert eller overveldet.

I motsetning til enkelte sykdommer, har kols en klar årsak og en klar vei for forebygging. De aller fleste tilfeller er direkte relatert til røyking, og den beste måten å forebygge kols er å aldri røyke – eller å slutte å røyke nå.

Hvis du er en langvarig røyker, kan disse enkle utsagn ikke virker så enkelt, spesielt hvis du har prøvd å slutte – en gang, to ganger eller mange ganger før. Men fortsette å prøve. Det er viktig å finne en tobakk opphør program som kan hjelpe deg å slutte for godt. Det er din beste sjanse for å forebygge skader på lungene.

Yrkesmessig eksponering for kjemiske røyk og støv er en annen risikofaktor for KOLS. Hvis du arbeider med denne type lunge irriterende, snakk med din overordnede om de beste måtene å beskytte deg selv, for eksempel ved bruk av åndedrettsvern.

Symptomer og behandling for

1

Care Notater 2s

 1

2s

)