tannfyllingsmaterialer: bør metall fyllinger byttes ut med kompositt?

Tannlegen min anbefalt å erstatte min metalltannfyllinger med et komposittmateriale, som vil være ganske kostbart. Er dette nødvendig?

Det kommer an på årsaken til tannlegen anbefaling.

Hvis metalltannfyllinger er defekte eller vise forfall, er det viktig å erstatte dem. Ubehandlet råte kan føre til en infeksjon (abscess). I noen tilfeller kan erstatte en metall tannfyllings dra den langsiktige helsen til tannen din.

Vanligvis erstatte metalltannfyllinger for kosmetiske grunner bør bare gjøres etter nøye overveielse, og hvis tannlegen mener det ikke vil kompromittere den langsiktige helsen til tennene. Likeledes er det ikke nødvendig å erstatte metalltannfyllinger på grunn av bekymringer om kvikksølv i fyllinger.

De fleste metalltannfyllinger er amalgam – en stabil legering laget med kvikksølv, sølv, tinn, kobber og eventuelt andre metaller. Selv om bekymringer har blitt reist gjennom årene om sikkerheten av kvikksølv i amalgam, er det ingen bevis for å støtte at du er bedre å ha amalgamfyllinger erstattet med alternative materialer. The American Dental Association støtter bruken av amalgam som en trygg, pålitelig og effektiv behandling for tannråte.

Hvis du er usikker på om du trenger å erstatte metalltannfyllinger, spør tannlegen din for å forklare alternativene og hjelpe deg å forstå hva som er best i ditt tilfelle.

Med

gå til legen din